Preskoči na vsebino
Brezplačna e-knjiga 7 receptov za vzgojo srečnih in uspešnih otrok PRENESITE Download icon

Najboljše knjige o vzgoji

Najboljše knjige o vzgoji otrok, avtorja Marka Juhanta ter tudi ostalih slovenskih in tujih avtorjev.

Kazalo
Avtor: Author portrait Marko Juhant
Objavljeno: 17/11/21

Starši me pogosto sprašujete, katere so najboljše knjige o vzgoji in katere priporočam za določene situacije in težave.

Knjig o vzgoji je ogromno, veliko je dobrih in veliko tudi slabih, zato nekaj raziskave, preden se lotite nakupa, zagotovo ne škodi.

V članku sem zbral najboljše knjige, ki so po mojih izkušnjah številnim staršem pomagale, da bolje razumejo svoje otroke in jih tako tudi bolje in lažje vzgajajo.

Knjige pokrivajo različna področja. Med njimi boste našli vsebine za lažjo vzgojo najstnikov, vsebine o partnerskem odnosu po prihodu otroka in nasvete za manj prepirov med sorojenci.

Ena izmed knjig je tudi moja, nekaj je knjig slovenskih kolegov in nekaj je knjig tujih avtorjev. Prav vse so vrhunske in vam bodo zagotovo pomagale pri vzgoji vaših otrok.

1. Celostni razvoj otroških možganov, Daniel J. Siegel, Tina Payne Bryson

Avtorja v knjigi delita najsodobnejša odkritja o razvoju otroških možganov.

V času razvoja otroci z izpadi, kričanjem, ugovarjanjem, trmarjenjem in kuhanjem mule poskrbijo za marsikateri dramatičen trenutek.

V knjigi so predstavljeni najboljši načini, kako se lahko kot starši ustrezno odzovete v kritičnih trenutkih. Prav vse metode, ki jih predstavita avtorja, temeljijo na sodobnih nevroznanstvenih raziskavah.

Preko vsebine se boste z otrokom naučili povezovati mirno in ljubeče ne glede na situacijo. S tem mu boste lažje zagotovili zdrav čustevni in miselni razvoj, ki je ključen za uravnoteženo življenje tudi kasneje, v odraslosti.

Knjiga je kljub zahtevni temi napisana tako, da jo boste razumeli. Če vas zanima povezava med otrokovim nevrološkim razvojem in tem, kako se kot starš odzvati na neustrezno otrokovo obnašanje, lahko preberete tudi knjigo “Vzgoja brez drame” istih avtorjev, ki je na nek način nadaljevanje knjige “Celostni razvoj možganov”.

2. Mala knjiga za velike starše, dr. Zoran Milivojević

Že dolgo ena najbolj prodajanih knjig o vzgoji pri nas, Mala knjiga za velike starše, pomaga staršem doseči zlato sredino med razvajenostjo in militantno poslušnostjo.

Avtor Zoran Milivojević, dr. med., je psihoterapevt in predavatelj na Univerzi Sigmunda Freuda na Dunaju. Je tudi sodelavec oziroma nadzornik v nekaj slovenskih ustanovah, ki se ukvarjajo z vzgojo in s psihoterapijo.

Vse bolj pogosto slišim, da si starši želijo, da njihov otrok ne bo razvajen, a da se bo vseeno znal postaviti zase in ne zgolj slepo upoštevati avtoritete.

V praktičnem in ilustriranem priročniku Milivojević predstavlja “Mercedes model”, ki ima tri glavne funkcije vzgojnega reda: i) postavljanje ciljev, ii) pohvalo in nagrajevanje ter iii) kritiko in kazen.

Brali boste o tem, zakaj otroci nočejo delati stvari, ki se nam zdijo koristne, zakaj mislijo, da jih nimate radi, če česa ne dovolite, kako ravno prav pohvaliti otroka, kako ga nagraditi, kritizirati, kaznovati in še veliko več.

3. Knjiga, za katero si želite, da bi jo prebrali vaši starši (in za katero bodo vaši otroci veseli, da ste jo), Philippa Perry

Knjiga opisuje, kako s svojimi otroki zgraditi trden in pristen odnos. Odnos z otrokom je namreč bistvo starševstva, ker podpira, neguje in omogoča otrokovo rast – ali pa jo ovira.

S prebiranjem te knjige se boste naučili:

  • kako se lahko povežete s svojim otrokom; 
  • kako lahko izboljšate medsebojno povezanost;
  • kako se izognete vedenju, ki ruši medsebojno povezanost; 
  • kako lahko otroku pomagate, da postane najboljša oseba, kakršna je lahko.

Pri grajenju zdravega odnosa z otrokom vam lahko pomaga predvsem zavedanje o tem, kako ste bili vzgojeni sami in kako to morda vpliva na vaš način vzgoje.

Poleg tega zavedanja se boste v knjigi naučili tudi, kako prekiniti negativne vzorce in navade, sprejeti svoje in otrokove občutke ter razvozlati, kaj točno sporočajo različna vedenja.

Močna in ljubeča vez, ki jo vzpostavite z otrokom, bo ugodno vplivala na vsa področja njegovega življenja, tako med odraščanjem kot v odraslosti.

4. Na pomoč, moji otroci se kregajo, Adele Faber, Elaine Mazlish

Svetovno priznani avtorici knjig o vzgoji sta se v knjigi lotili odnosov med sorojenci. Knjiga je dinamična, polna praktičnih primerov, zgodb iz resničnega življenja in situacij, prikazanih v stripu.

Menite, da ni treba, da so sorojenci vedno tekmeci, in da s pravilnimi prijemi in metodami lahko spodbujate in dosežete, da sodelujejo?

Vpletati pa se je treba ravno prav. In tu se v marsikateri družini zatakne. S knjigo se boste naučili, kako med njimi dejavno spodbuditi dobre odnose in kako ste lahko vedno pravični, čeprav jih ne obravnavate čisto enako.

Knjigo priporočam vsem staršem z več kot enim otrokom, preden se zaneti ogenj v strehi, staršem, ki že imajo doma dva otroka, ki sta kot pes in mačka, ter vsem vzgojiteljem in učiteljem, ki vsak dan delajo z večjimi skupinami otrok.

5. Še vedno se ljubiva, Jesper Juul

Ob prihodu otroka se marsikateri par oddalji, partnerski odnos pa se znajde na stranskem tiru.

Čeprav čudežnega recepta za negovanje partnerstva v družinskem kaosu ni, je najbolj pomembno medsebojno sodelovanje. Brez sodelovanja se prične hitro zatikati tudi v starševskih vlogah.

V knjigi boste izvedeli, kako reševati nesoglasja med partnerjema glede vzgoje, kako se soočati s preobremenjenostjo, kako se ponovno zbližati in s partnerjem najti skupno pot, kako družini stati ob strani in kako se spopadati s pogostimi prepriri s partnerjem po rojstvu otrok.

Avtor rešitve ponazori z resničnimi primeri, saj je knjiga zasnovana kot serija pogovorov Jesperja Juula z družinami iz Münchna. Vsi pogovori so nadgrajeni s številnimi dragocenimi Juulovimi mislimi o družini in partnerstvu.

Če starša svojemu ljubezenskemu odnosu namenita dovolj pozornosti, bo lažje zadihala vsa družina. Šele ko s partnerjem vzpostavita harmonično okolje, lahko otroci odraščajo varno, ljubezen med staršema pa ostane živa.

Sicer je Jesper Juul avtor številnih knjig o vzgoji in družinskem življenju. Med bolj priljubljenimi so “Kompetentni otrok”, “Mož in oče: knjiga zate”, “Od vzgoje do odnosa” in številne druge.

6. Izštekani najstniki in starši, ki štekajo, Leonida Mrgole in dr. Albert Mrgole

Avtorja sta knjigo napisala med odraščanjem svojih štirih otrok. Je resnična zgodba o potrebah najstnikov, o občutkih in ravnanju staršev ter tudi pravi zaklad strokovnih ukrepov in nasvetov.

Kaj pomeni izraz “izštekani najstniki”? To niso najstniki brez interneta, pač pa tisti oddaljeni najstniki, ki so izklopljeni iz odnosa. So uporniki, samosvoji, željni svobode in avtonomije, a hkrati znotraj sebe hrepenijo po povezanosti s svojo družino in starši.

Starša Mrgole pravita, da prav takšni izštekani najstniki krvavo potrebujejo starše, ki štekajo.

Potrebujejo starše, ki bodo željni in zmožni narediti prvi korak pri sebi in ki se bodo potrudili “štekati” način razmišljanja in delovanja najstnika. Takšne, ki bodo ostajali z njimi v stiku in hkrati omogočali njihovo samostojnost ter prenašali napake brez drame.

Morajo pa tudi znati najstnike privleči nazaj v odnos in pokazati, da je družinska celica mesto, kjer so varni in sprejeti in kamor se bodo vedno lahko vrnili. Čeprav odraščajo, najstniki še vedno nujno potrebujejo starše.

A potrebujejo jih na drugačen način kot tedaj, ko so bili mlajši otroci. Kakšen je ta način in kako “štekati” svojega najstnika, boste izvedeli v knjigi.

7. IQ otroka – skrb staršev, Ranko Rajović

Knjiga je namenjena predvsem staršem in vzgojiteljem otrok v predšolskem obdobju.

V predšolskem obdobju se v možganih tvorijo pomembne povezave, ki oblikujejo otrokov nadaljni razvoj. Prav zato je izredno pomembno, kako v tem obdobju starši preživite čas s svojim otrokom.

V knjigi boste našli veliko idej za skupno preživljanje časa in koristne nasvete, ki vam bodo v pomoč pri razvoju otrokovih sposobnosti.

Spoznali boste tudi različne vaje, med drugim igre s simboli, povezovanje držav in njihovih himn, ugankarske zgodbe, igre s prometnimi znaki, pesmice za učenje tujih jezikov, iskanje skritih oblik in številne druge.

Izvedeli boste še, katere dejavnosti so najboljše za otrokovo spoznavanje sveta okrog njega in zakaj otrokom dopustiti svobodo, da se sami spopadajo z dolgčasom.

Z vajami v knjigi boste otroku pomagali pri razvijanju motorike in asociativnega razmišljanja, otrok pa bo okrepil svojo ustvarjalnost.

8. Eksplozivni otrok, Ross W. Greene

Eksplozivni otrok se razburi takoj, ko ne gre vse po njegovo ali ko od njega kaj hočete. Hitro izgubi nadzor nad sabo in lahko postane celo agresiven.

Čeprav se pogosto zdi, da pravih rešitev za otrokovo neprilagojeno vedenje ni, boste v knjigi našli praktične in sistematične prijeme, s katerimi lahko otroku pomagate do bolj primernega vedenja.

Naučili se boste, kako izboljšati komunikacijo z otrokom, kako se odzvati, ko pride do prepira, na kakšen način sklepati kompromise, kako otroku omogočiti, da se razvija v svojem tempu, in še veliko več.

Knjiga vam bo pomagala oblikovati realističen pogled na to, kdo in kaj je vaš otrok ter kaj lahko od njega pričakujete. S tehnikami iz knjige boste otroku pomagali, da ustrezno prilagodi svoje vedenje.

Če boste nasvete dosledno vpeljali v vzgojo, boste kmalu ugotovili, da se otrok lažje obvladuje in sprejema okoliščine, ki ga sicer spravljajo ob pamet.

9. Otroci so podoba svojih staršev, Dorothy L. Nolte

Knjiga govori o tem, kako starši z vzgojo oblikujemo vrednote svojih otrok.

Vrednote se oblikujejo z vzgojo, ker starši s svojim obnašanjem otrokom sporočamo, kaj je prav in kaj je narobe.

Če torej želite spreminjati otrokovo vedenje, morate najprej spremeniti svoje obnašanje. Otrokom bodite zgled. Najlažje se namreč učijo, ko jim nekaj ne le poveste, ampak tudi pokažete.

V knjigi se boste naučili, kako otroke vzgajati na način, ki jim bo pomagal, da se počutijo varni in samozavestni.

Preko vsebine boste v svojih otrocih lažje oblikovali pozitivne vrednote, ki jih bodo spremljale na njihovi nadaljnji življenjski poti.

10. Varuh otrokovih dolžnosti, Marko Juhant in Simona Levc

Knjiga je namenjena večini staršev, predvsem tistim, ki so se ujeli v past vsedopuščajoče ali permisivne vzgoje in razvajanja.

Napisala sva jo s kolegico Simono Levc, svetovalno delavko, logopedinjo in mamo dveh, zdaj že odraslih fantov. Tako se v knjigi prepletata moški in ženski pristop, kar tudi v življenju omogoča tisto raznolikost, ki daje vzgoji pravo noto.

Nastala je tako, da sva s kolegico srečevala dva ekstrema.

Na eni strani starše otrok s posebnimi potrebami in razvojnimi motnjami, ki se po vseh močeh trudijo, da bi otroci postali neodvisni, samostojni in funkcionalni v družbi.

Na drugi strani pa številne razvajene otroke in njihove starše, ki jim vse prinašajo k riti in skrbijo le za njihove pravice, medtem ko dolžnosti spregledajo.

Knjiga je napisana brez dlake na jeziku (prstih). Spregovoriva tudi o precej kočljivih stvareh, občasno tudi v konkretnem, ostrem tonu. Nekdo je to končno moral povedati naglas!

V njej boste brali o avtoriteti, vrednotah, šolanju, odgovornosti, prepiranju in odnosih. Vsebuje tudi seznam dolžnosti otrok in tudi staršev.

Čas je, da obrnemo nov list v vzgoji in ta knjiga vam bo pomagala narediti prav to.

Zaključek

Upam, da ste na seznamu našli knjigo, ki vas je pritegnila.

Naj vam napotki služijo kot kažipot, ko pri vzgoji vaših otrok naletite na izziv.

Če vam primankuje časa za prebiranje knjig, lahko konkretne nasvete o vzgoji najdete tudi na mojih spletnih tečajih.

Vse dobro želim,

– Marko Juhant

O avtorju

Marko Juhant

Sem dolgoletni ravnatelj, vzgojitelj, oče in avtor številnih najbolje prodajanih knjig o vzgoji otrok. Z vzgojo otrok se ukvarjam že več kot 40 let. Vsako leto predavam na več kot 500 predavanjih v vrtcih, šolah in drugih ustanovah. Včasih tudi po 3 predavanja na dan!

Ime

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja