Preskoči na vsebino
Brezplačna e-knjiga 7 receptov za vzgojo srečnih in uspešnih otrok PRENESITE Download icon

Kvalitetno preživljanje časa z otroki med počitnicami

Ideja o kvalitetnem preživljanju časa z otrokom je uvožena. Je nadomestek in služi ugašanju slabe vesti…

Kazalo
Avtor: Author portrait Marko Juhant
Objavljeno: 11/07/20

Ideja o kvalitetnem preživljanju časa z otrokom je uvožena.

Je nadomestek in služi ugašanju slabe vesti staršev, ki se ne ukvarjajo z otroki!

Če se z otrokom pet minut kvalitetno prevračate po suhi travi zunaj v naravi – kaj je v tem za otroka drugače?

Če bi se prevračali eno uro, bi se navadil na vrtenje, dobil nove izkušnje, se za hip naslonil, da si orientira ravnotežne organe, se pocrklja in izmenja izkušnje.

Pokaže, kako nerodno je pustil roko pod telesom, ko se je kotalil in kje so hlače umazane… utrujen se zvali na hrbet in potem začneta iskati in opisovati različne oblike, ki jih rišejo oblaki ali oddaljena polja, njive, naselje.

Pogovor teče brez vodenja, oba sporočata, oba poslušata, nobeden ne »oglašuje« svojih idej.

Starši ne o vzgoji in otroci ne o tem, kaj jim je nujno treba kupiti, kar že vsi drugi imajo …

Evropski veleumi, ki so desetletje preprečevali prodajo preveč krivih kumaric, ki zato niso smele na evropski trg, so zdaj tudi strokovnjaki za pravice slovenskih otrok.

Starši imajo ali podjetje ali kmetijo, na kateri pa otroci ne smejo delati.

Od vekomaj smo v domačem okolju jemali otroke s sabo k delu. Danes neumen predpis pravi, da otrok ne sme delati na kmetiji ali v podjetju svojih staršev. Da je to izkoriščanje in kršenje pravic.

A ta predpis krši osnovno starševsko dolžnost, da otroka naučijo, da sam rešuje svoje probleme,kar pomeni, da zna tudi kaj narediti, da se zna pripraviti k delu.

Kmetiča se zdaj po evropsko nauči kmetovati tako, da postopa okrog in gleda, kako starši in drugi odrasli delajo. Ko bo dopolnil primerno starost, bo sam po sebi motiviran in opremljen z izkušnjami za delo. Staršem bo izjavil, da želi kmetovati. Potem pa pride svizec in zavije čokolado …

Izkušnje lahko otroci dobijo le tako, da delajo.

Potem bodo vedeli, kaj jim nosi zadovoljstvo. Spoznali bodo svoje lastnosti, spoznali sebe.

Poklic »sin« ali »diplomirana hči« namreč kljub aktualnosti ne bo našel mesta v popisu veljavnih poklicev. Kaj zdaj? Lotite se dela, ne le zabave in športa!

Prav pride kako delo, s katerim že predolgo odlašate – naredite ga z otrokom in bo bolj prijetno.

Če nekje v garaži odpada belež, ker je bilo vlažno, je treba s pleskarsko lopatico odstraniti ostanke odpadle barve. Otroku dajte lopatico v roke, zaščitna očala gor in naj drgne! Potem pospravita nastrgano skupaj z njim in postavita zaščito tal. Stikala in okno zaščitita tako, da eden drži, drugi lepi. Barve ne boste mešali vi. Naj pazi, da ne poliva ali zvrne.

Mislite, da punce niso za tako delo? Ko bodo odrasle, bodo vsak dan v roki držale čopič (nohti). Nauči se v garaži, potem vi njej pomagate pobarvati sobo. Naj ve, da obstaja lestvica barv in da vam jih v večjih gradbenih trgovinah namešajo po želji.

Prijazno pozdraljam,

– Marko Juhant

O avtorju

Marko Juhant

Sem dolgoletni ravnatelj, vzgojitelj, oče in avtor številnih najbolje prodajanih knjig o vzgoji otrok. Z vzgojo otrok se ukvarjam že več kot 40 let. Vsako leto predavam na več kot 500 predavanjih v vrtcih, šolah in drugih ustanovah. Včasih tudi po 3 predavanja na dan!

Ime

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja