Preskoči na vsebino
Brezplačna e-knjiga 7 receptov za vzgojo srečnih in uspešnih otrok PRENESITE Download icon

Kako zaposliti hčerko med počitnicami

Čemu se težko uprejo dekleta? Ko so mlajše, je dan, ko se barbika poroči, zaseden z vsemi mogočimi pripravami.

Kazalo
Avtor: Author portrait Marko Juhant
Objavljeno: 22/07/20

Čemu se težko uprejo dekleta?

Ko so mlajše, je dan, ko se barbika poroči, zaseden z vsemi mogočimi pripravami. Soočajo se s pravimi krizami, od tega, da ni dovolj povabljenih, do krize identitete. Kajti punca hoče doživljati občutke s tega obreda in se včasih ne more odločiti, koga pravzaprav predstavlja.

Priprava sladic in napitkov dekleta zelo pritegne, posebej prijetno je, da sledi pokušanje izdelkov in tu pridejo celo fantje zelo prav.

Organizacija zabave. Če je vključenih pet deklet, to že terja poseben premislek, kje bo katera sedela, kako bo to na mizi označeno. Pribor, okrasje.

Urejanje frizure in ličenje izjemoma dovolite, ker je to le igra, nikamor ne gredo take, naličene.

Pižama party. Dekleta ostanejo pri eni čez noč in prespijo v skupnem prostoru v gneči in hihitanju do onemoglosti, lahko tudi na vrtu v dveh ali treh šotorih, kar omogoča obilo možnosti za komuniciranje med njimi.

Mladičkom vseh sort se dekleta nikakor ne morejo upreti. Prvi obisk legla muck ali kužkov je dogodek, ki ostane za vedno v spominu. Mlajše punce pogosto izsilijo dnevni obisk takih malčkov. Vleče jih komunikacija, stik z živalcami, ne spremljanje razvoja.

Zbiranje kot hobi – kaj vse so dekleta že zbirala, neverjetno! Urejanje zbirke seveda zahteva veliko truda, časa in dela. Odločitev in razporejanje po raznih kriterijih terja resničen miselni napor.

Puzzli – sestavljanke v velikosti nad 500 kosov terjajo večinoma več kot en dan. A so seveda vredne koncentracije, dela, sistema, opazovanja in ročne spretnosti.

Priporočena je plošča, na kateri se sestavlja slika in kjer so delčki, da se odmakne vse z eno potezo, ne pa, da je treba razdirati izdelek zaradi kosila. Če premikate posamezne delce, ki že morda sodijo skupaj, ubijate veselje.

No, »kompletki« v ženskem svetu, ne glede na starost, pa res mejijo že na obsesijo. Koliko truda za še en delček, ki manjka, pa kakšna drama, ko se eden uniči ali založi!

Nekateri predmeti in oprema sodijo skupaj, drugi ne – pač odvisno od aktualnih modnih smernic. Glede tega so že nekatere šestletnice čisto na tekočem!

Pisanje počitniškega dnevnika je zanje opravilo, ki lahko jemlje neslutene količine časa.

Pozor vsem mamam: če ga najdete, ga ne smete prebirati! V njem je mešanica želja, resnice, tujih zgodb in fantazije tako dobra, da vas pograbi totalna panika že med prvim preletom besedil!

Se spomnite »leksikonov« z vašimi imeni, priimki, najljubšo barvo? Dekleta so skušala zelo zvito ugotoviti, kateri fant je kateri všeč … Predhodnik Facebooka?

Pa vpisi v spominske knjige. Danes lahko preverite, kateri vrstniki so delali kopije in kdo je risal originalne risbe. Kako živijo danes – so originali ali kopije?

Marko Juhant

O avtorju

Marko Juhant

Sem dolgoletni ravnatelj, vzgojitelj, oče in avtor številnih najbolje prodajanih knjig o vzgoji otrok. Z vzgojo otrok se ukvarjam že več kot 40 let. Vsako leto predavam na več kot 500 predavanjih v vrtcih, šolah in drugih ustanovah. Včasih tudi po 3 predavanja na dan!

Ime

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja